
Ivóvízvizsgálat
Hatóságok által előírt ivóvízvizsgálatok
Az ivóvíz a legfontosabb és legtöbbet vizsgált élelmiszer. Hazánkban az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket, a vizsgálandó paraméterek körét és a vizsgálatok gyakoriságát az 5/2023. (I.12.) Kormányrendelet tartalmazza.
Laboratóriumunk jogszabályi előírásoknak és szabványoknak megfelelve végzi akkreditált kémiai, mikrobiológiai és mikroszkópos biológiai vizsgálatait és akkreditált mintavételi tevékenységét, többek között:
- vízszolgáltatók, élelmiszerelőállító üzemek, különböző létesítmények önellenőrző vizsgálatait,
- vízvezetékrendszerek kiépítése, vízhálózatok bővítése utáni használatbavételi engedélyhez szükséges bakteriológiai vizsgálatokat,
- üzletnyitáshoz, használatba vételi engedélyek kiadásához szükséges ivóvízvizsgálatokat,
- állatjóléti támogatások igényléséhez előírt vízvizsgálatokat,
- víztisztító berendezések vizsgálatához szükséges paraméterek vizsgálatát,
- szikvízüzemek palackozott és töltővizeinek előírt vizsgálatait,
- ivóvíz, használati melegvíz Legionella által okozott fertőzési kockázat becsléséhez szükséges Legionella vizsgálatait.
A hatóságok által előírt ivóvízvizsgálatok megrendelése előtt vegyék fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessük az eligazodást a jogszabályi környezetben, a vizsgálandó paramétersor (vízminőségi jellemzők) megválasztásában, a szükséges vizsgálatok ütemezésében.
A kapcsolatfelvételt követően egyeztetjük az akkreditált vízmintavétel időpontját is. Hozott mintából csak magáncélú vizsgálatokat végzünk, mivel a hatóságok kizárólag azokat az eredményeket fogadják el, amelyekhez akkreditált szolgáltató végezte a mintavételt!
Az 5/2023. (I.12.) Kormányrendelet az ellenőrző paramétereket "A" és "B" csoportba ossza.

Az "A csoportba" tartozó ellenőrző paraméterek vizsgálatának célja, hogy rendszeres információt adjon az ivóvíz organoleptikus (érzékszervekkel érzékelhető), mikrobiológiai és egyes kémiai jellemzőiről. Ezek a vizsgálatok segítenek nyomon követni a vízminőség változásait, valamint a vízkezelési folyamat – különösen a fertőtlenítés – hatékonyságát. Ennek alapján megállapítható, hogy az adott helyen előállított ivóvíz megfelel-e a rendeletben előírt határértékeknek.
A "B" csoportba tartozó részletes paraméterek vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy az ivóvíz minősége megfelel-e az 5/2023. (I.12.) Kormányrendeletben foglalt valamennyi követelménynek.
Hálózati víz használata esetén a bakteriológiai vizsgálat eredménye alapján eldönthető, hogy a víz megfelel-e az ivóvízminőségi követelményeknek, a hatóság nem kéri további paraméterek vizsgálatát. Amennyiben a víz saját kútból származik a mikrobiológiai jellemzők mellett a fizikai és a kémiai paraméterek vizsgálata is kötelező.
Tapasztalataink alapján az ivóvízben előforduló baktériumok közül a Pseudomonas aeruginosa okozza a legtöbb problémát. Mivel ez a baktérium nem szerepel a rendeletben meghatározott, "A" csoportba tartozó vízminőségi paraméterek között, a kötelező 4 paraméter helyett egy bővített, 6 paraméteres bakteriológiai vizsgálat elvégzését javasoljuk. Ennek részeként ellenőrizhető a 37 °C-on mért telepszám, valamint a Pseudomonas aeruginosa jelenléte is.
Az alábbi táblázat az 5/2023. (I.12.) Kormányrendelet 2. mellékeltének megfelelően összefoglalja az ivóvízszolgáltatók és az élelmiszeripari vállalkozások számára előírt ivóvízvizsgálatok éves minimális számát.

A paramétereket a táblázatban előírt gyakorisággal kell mérni. Ettől csak akkor lehet eltérni, ha a népegészségügyi szerv, illetve az élelmiszerüzemi célú víz megfelelőségi pont esetében a NÉBIH – az országos tisztifőorvossal egyeztetve – az ivóvízszolgáltató kérelmére, meghatározott időre engedélyezi a vizsgálatok számának csökkentését a vizsgálati program jóváhagyásával.
Az 5/2023. (I.12.) Kormányrendelet az ivóvízfelhasználás mértékének függvényében előírja, hogy az ivóvízvizsgálati eredményeket a HUMVI rendszerben (Humán felhasználású vizek informatikai rendszere) is rögzíteni kell. Az adatszolgáltatási kötelezettségnek laboratóriumunk ügyfeleink kérésére, feljogosítás után eleget tesz.
Kútvízvizsgálat
Laboratóriumunk földrajzi helyzetéből adódóan nagy tapasztalattal rendelkezünk kútvíz bevizsgálás terén, mivel a Dél-Alföldi régió kiterjedt tanyavilágának vízellátása döntő részben fúrt vagy ásott kutakból történik.
Magáncélú kútvízvizsgálatokat hozott mintából is vállalunk, azonban a mintavétel előtt kérjük, olvassák el a vízmintavétel helyes módját bemutató, 2025.01.29-én megjelent blogbejegyzésünket. Felmerülő kérdések esetén keressenek bennünket elérhetőségeinken.
Annak eldöntésére, hogy a kútvíz ivóvízminőségű-e 6 paraméteres bakteriológiai vizsgálatot, valamint a táblázatban felsorolt kémiai és fizikai jellemzők vizsgálatát javasoljuk. Az ügyfelek kérésére egyéb, toxikus fémek (nikkel, ólom, antimon, higany) jelenlétét is vizsgáljuk.

Felmerülhet a kérdés, hogy jogszabályi előírás hiányában milyen időközönként érdemes ellenőriztetni kutunk vizének minőségét.
- Amennyiben sekély mélységű a kút és magas a szennyezőanyagok, baktériumok kútvízbe kerülésének kockázata, érdemes legalább évente megismételni a vízvizsgálatot.
- A szűrőrendszerrel felszerelt kutaknál (például ammónium-, vas-, mangán-, arzénmentesítő berendezéseknél) ajánlott a bakteriológiai vizsgálatokat 4-6 havonta elvégeztetni, mert a nem megfelelően karbantartott/cserélt szűrőkön könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. (Felhívjuk a figyelmet a lágyítóberendezések esetében a visszasózó tartály karbantartására is a megfelelő vízminőség megőrzése érdekében!)
- A szűrőberendezés üzembe helyezése után javasoljuk ismételten elvégeztetni a kútvíz vizsgálatát. (Sajnos több esetben tapasztaltuk, hogy a megvásárolt vas-, mangán- vagy arzénszűrő nem látta el a feladatát.) Megfelelő működés esetén a továbbiakban évente elegendő a kémiai paraméterek ellenőrzése.
Az ivóvízvizsgálat eredményének értékelése
Az elvégzett vízvizsgálatokról eredménylapot állítunk ki, melyet elektronikusan pdf formátumban továbbítunk az ügyfelek részére. (Kérés esetén postai úton is elküldjük.)
Az eredménylapon szerepelnek a mért vízminőségi jellemzők értékei, valamint a határértékek is, melyek alapján eldönthető, hogy a vizsgált víz, ivóvíznek minősül-e.
Ha a mérési eredmények meghaladják a határértéket, tájékoztatjuk ügyfeleinket a szükséges lépésekről. Bakteriológiai eltérés esetén fertőtleníteni kell a rendszert, majd meg kell ismételni a vízvizsgálatot. A kémiai vizsgálat eredményeitől függően vízkezelő berendezést javaslunk, vagy a már meglévő technológia megfelelő működését ellenőrizzük.
